Blogs

Storytelling om personeel te vinden

Eind maart dit jaar stonden er maar liefs 437.000 vacatures open. De arbeidsmarkt begint te stabiliseren, maar neemt niet af. Voor elke honderd werklozen zijn er 122 vacatures (bron: CBS).

Dat er een enorme krapte heerst op de arbeidsmarkt is inmiddels wel bekend. Met als gevolg dat sommige organisaties niet kunnen groeien (of zelfs moeten inkrimpen),  omdat er simpelweg niet voldoende gekwalificeerd personeel is. Alles wordt dan ook uit de kast gehaald om goed personeel aan te trekken. Van het aanbieden van lifestylecoaches tot een welkomstbonus en van gratis vakanties tot hele opleidingen.  

 

Tegenwoordig biedt bijna iedere organisatie een goed salaris, flexibele werktijden en de mogelijkheid om (deels) thuis te werken. 

Maar wat maakt jouw organisatie nu echt onderscheidend? 

Ieder bedrijf of instelling heeft wel iets unieks. Bijvoorbeeld de werksfeer of het type werkzaamheden. Het wordt dus steeds belangrijker om te communiceren wat jouw organisatie onderscheidend maakt. Zorg ervoor dat werkzoekenden bekend worden met jouw identiteit.

Dit kan je doen door gebruik te maken van storytelling en het verhaal van je organisatie centraal te zetten. 

 

Advies op maat voor het promoten van vacatures? Laat hier je gegevens achter! 

 

3 tips om als werkgever storytelling succesvol in te zetten!

Hoe breng je de identiteit van je organisatie nu op een succesvolle manier naar voren in een verhaal of video? houd dan de volgende richtlijnen in je achterhoofd bij het bedenken van een concept

Tip 1: Toon de identiteit van je organisatie

Wanneer je storytelling inzet wil je indirect de unieke identiteit en werksfeer van je organisatie naar voren laten komen. Je wil de lezer laten ervaren hoe leuk het is om bij jou te werken. Wanneer je een heel informele werksfeer hebt, wil je dit ook in je communicatie naar voren laten komen. Zorg voor zo veel mogelijk connectie met potentiële werknemers voor een beter resultaat.

Tip 2: Geef de functie een gezicht

Als werkzoekende kan het best lastig zijn om op basis van een vacature de functie in te beelden. Storytelling kan je heel goed inzetten om de functie tot leven te brengen. Een effectieve manier om dit te doen ,is door een werknemer aan het woord te laten. Want wie kan nu een beter inkijkje in de functie geven dan een één van je werknemers? Door een collega aan het woord te laten maak je de functie meteen ook een stuk persoonlijker. 

Voor een artikel vinden wij het belangrijk om naast de werkgever, ook een werknemer aan het woord te laten in een interview voor een apart kader. Ook zetten we beelden in om een impressie van een dag op de werkvloer te kunnen geven. Dit doen we zowel door foto als door video.

Tip 3: Gebruik verschillende kanalen

Zorg er altijd voor dat je verschillende kanalen gebruikt in je communicatie. Crossmediale promotie benadrukt de kracht van herhaling en resulteert in een groter bereik. Zo plaatsen wij een artikel eerst in de print uitgave en vervolgens plaatsen we deze op onze nieuwssite en Facebook pagina. Een klant kan het artikel zelf ook delen op de website en sociale media, daarnaast kan het artikel ook bij de vacature zelf geplaatst worden. Ook plaatsen we vaak een QR-code in het print artikel, zodat geïnteresseerden door kunnen klikken naar de vacaturepagina.

Hoe wij storytelling voor personeel werving inzetten

Als uitgever van magazines op krantenpapier is storytelling onze specialiteit. Onze missie en uitgangspunt is om de regio dichterbij te brengen. Dit doen we door in de content die we maken het verhaal achter de inwoners van de regio te vertellen.

Steeds vaker zetten we storytelling in om organisaties uit de regio te helpen om zich als goede werkgever te profileren en werknemers te vinden. Het verhaal achter de organisatie vertellen speelt hier dan ook een grote rol in en we merken dat dit een grote meerwaarde heeft bij de zoektocht naar personeel.

Naast het tonen van de identiteit van je organisatie vergroot een artikel ook de betrokkenheid van je werknemers. Het geeft toch een trots gevoel wanneer jouw werkgever met een artikel in de krant staat en mensen je daarop aanspreken.

 

Wil je dat wij een artikel over jouw organisatie schrijven? Laat hier je gegevens achter! 

 

Voorbeeld De Haas RVS (foto)
Dit artikel had als insteek om potentiële werknemers bekend te maken met wat De Haas RVS doet en wie ze zijn. Een belangrijk doel was om lezers enthousiast te maken voor een beroep als RVS bewerker. In het artikel komt naar voren wat het vak zo mooi maakt.

 

 

'Wat hebben wij veel positieve reacties gehad!

Echt heel veel mensen hebben er ons op aangesproken en inmiddels twee leerlingen die hier graag een opleiding/ stage willen volgen.

Bedankt!''

De Haas RVS – Oudega

 

 

 

 

Door Redactie

Uw reactie